niedziela, 29 stycznia 2012

#007 - Pączki



¾ litra mleka
10 dkg masła
1 ½ kg mąki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol
10 dag drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Pół litra mleka zagotować z masłem, wsypać pół kilo mąki i mieszać, aż do uzyskania konsystencji papki. Ubić białka, dodać do nich cukier, żółtka i cukier waniliowy, aromat pomarańczowy, skórkę i alkohol.

Rozpuścić w 250 ml letnie mleka, drożdże. Do papki dodać masę białkową, rozpuszczone drożdże i mąkę. Wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Potem formować kulki, zrobić dziurę łyżeczką, włożyć powidła i zalepić. Położyć do wyrośnięcia.

Smażyć pod przykryciem, zlepieniem do góry. Po odwróceniu, można zdjąć przykrywkę. Ostudzić, posypać cukrem pudrem bądź oblać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz