Tropikalne mango… jego słodki smak… Ale tak naprawdę co o nim wiemy? Może na początek garść informacji, dla osób które widząc owoc w sklepie, nie wiedzą po co mają go kupić.
W 100 gramach mango ponad 80% to woda, 15% to cukry a reszta to białko, witaminy i składniki mineralne – takie jak potas, magnez, fosfor, wapno. Jest to owoc z którego można więc przyrządzić sok, nadaje się do suszenia, robienia dżemów i galaretek – jeżeli chcecie zaskoczyć gości jakimś egzotycznym ciastem – wystarczy zrobić galaretkę z mango.
Doskonale łączy się z lodami i słodkimi potrawami, daniami z szynką, rakami i łosiem (powiało egzotyką kulinarną…) Nasiona mango są obfite w tłuszcz – masło mangowe, które są środkiem przeciwko pasożytom. Należy uczciwie zaznaczyć aby nie łączyć z alkoholem – chyba że chcecie mieć rewolucję żołądkową.
Skoro wiemy już do czego jest mango, teraz można ugotować coś z tym pysznym owocem.
Pasta z mango i piersi kurzej
Potrawa dla 3 osób
makaron penne 2/3 opakowania
pierś kurza 1 szt.
zielona papryka 1 szt.
mango 1 szt.
cebula 1 szt.
ząbek czosnku 2 szt.
imbir 2 łyżeczka
biały pieprz 1 szczypta
śmietana 22% 200 g
oliwa 1 łyżka
zielona pietruszka 1 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 szczypta
Pierś kroimy w małą kostkę, paprykę w cienkie plasterki, cebulę w krążki, mango w kostkę. Makaron gotujemy, czosnek i imbir rozdrabniamy.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą dajemy mięso i obsmażamy 9-10 minut. Po usmażeniu, ściągamy je na talerz a wrzucamy na oliwę paprykę. Minutę później dodajemy cebulę i smażymy do momentu uzyskania szklistych składników. Dodajemy imbir z czosnkiem i mango. Smażymy aż do rozpadu mango na patelni.
Dodajemy śmietanę w małych porcjach, mieszamy z resztą składników na patelni. Dodajemy usmażone mięso, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Trzymamy na patelni jeszcze dwie minuty, aż wszystkie składniki się zmieszają i podgrzeją. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Trzymamy minutę na patelni, przekładamy na talerze.
Indyjska sałatka z mango
Potrawa dla 4 osób
1 dojrzały owoc mango
4 średnie pomidory
1/2 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu tabasco
szczypta soli
Na półmisku ułożyć plasterki ogórka a na nim plasterki pomidora. Mango pokroić w cienkie plastry, uprzednio usuwając pestki i skórkę. Ułożyć na pomidorach a na mango pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoiczka wlać i wsypać wszystkie składniki sosu, zakręcić i wymieszać. Polać sosem sałatkę, wstawić do lodówki na 30 minut. Można posypać szczypiorkiem przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz