sobota, 28 stycznia 2012

#003 - Anchois


Anchois [anszua] - to sardela (nieduża ale tłusta ryba o intensywnym zapachu). Podawana jest świeża, surowa, wędzona, solona lub w formie pasty.

Dodawana jest do pizzy, do sałatek oraz do koreczków. Wzmacnia smak potrawy, wspaniale łączy się mięsem oraz sosami mięsnymi.

Jest kaloryczna, 100 gram anchois z oleju (niestety, w Polsce tylko taka jest dostępna) to aż 380 kcal.

Przepisy z anchois:

Kremowy dip 



1 puszka marynowanych w oliwie anchois
1 puszka pomidorów
250 ml jogurtu naturalnego
0,5 szklanki krojonych czarnych oliwek
2 gotowane jajka
2 główki czosnku
bazylia
pieprz
sól

Wszystkie składniki pokroić na drobne cząstki. Wymieszać bądź zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs i grzanek.

Sałatka Nicejska




1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

Listki sałaty umyć i porwać na kawałeczki. Ogórek wyszorować, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać ze skórki). Paprykę pokroić w paski a pomidory w ósemki, cebulę w krążki. Odsączyć ryby i oliwki, fileciki drobno pokroić w kostkę. Wymieszać wspomniane składniki. Zmieszać kilka łyżek oliwy i dwoma łyżkami octu, odrobiną oli i pieprzu. Wymieszać sos z warzywami i filecikami. Udekorować ćwiartkami jajek i posypać ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz