sobota, 28 stycznia 2012

#002 - Zupa serowa z grzankami

 cebula 1 sztuka
oscypek 0,5 kg
żółtko 1 sztuka
woda 2 l
kostka warzywna 1 sztuka
sól szczypta
pieprz szczypta
chleb 6 kromek
olej 3 łyżki
koperek 1 pęczek

Wlewamy do garnka wodę i wrzucamy kostkę warzywną, gotujemy. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy grzanki (czyli chleb pokrojony w kostkę). Do gorącego wywaru wrzucamy starty ser, pieprz, sól i zahartowane żółtko. Zagotowujemy całość, przelewamy do talerzy, posypujemy siekanym koperkiem.

Zupa jest idealna na zimowe, mroźne wieczory - doskonale rozgrzewa i syci. Po jednej porcji niemiłe uczcie zimna zniknie a pojawi się usypiające ciepło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz